Varför ser din sida så äcklig ut?

På förekommen anledning:

hc3a5rig-tvc3a5l.jpg

Den här sidan existerar först och främst för att jag inte skall plåga livet ur min närmaste omgivning med ständiga rants om sakernas tillstånd. Det är en ventil, men samtidigt en möjlighet för mig och samtidigt andra att ta del av perspektiv på saker och ting.

Kanhända skulle mycket av det som skrivs här må bättre av en neutral bakgrundsfärg som bajsbrun eller vårdkorridorsgrönt, men istället har jag hittat en helt fantastisk metafor för något som jag och min son fått gå igenom under hans alltför korta liv.

En hårig tvål.

Hur har jag tänkt? Jo, om du besöker en offentlig toalett och det ligger en alldeles nyuppackad ren och fin tvål på ena sidan handfatet och på andra sidan handfatet ligger en som ser ut som den ovan, kommer du då spontant att ta upp den håriga och börja befria den från hår för att sedan begagna dig av den? Trodde inte det. Den lär nog bli liggande tills någon ev. får för sig att förpassa den till papperskorgen.

Det kanske inte ens behöver finnas en nyuppackad ren och fin tvål för att avversionskänslorna skall kicka in. Vatten duger fint börjar nog flera av oss resonera. Eller man kanske börjar titta sig omkring efter schampoo, handsprit, eller vadsomhelst, och den är ju bara för mycket.

Hur passar det in på vår situation? Jo, det har att göra med beröringsskräck och den ångest som är förknippad med just det. Det skapar en hel del sorglustiga situationer när det gäller vården. Det är meningen att vården skall bota och lindra. All logik säger att det som inte går att bota så småningom leder till döden. Det framkallar ångest hos dem som arbetar inom vården, därför är det väldigt jobbigt att möta kroniskt sjuka patienter. Lindrande vård blir därmed väldigt lågstatus och svårt att marknadsföra. Risken med att på allvar förespråka god lindrande vård är att den som talar klarspråk framställs som en suspekt person som inte är beredd att göra allt för att bota i bemärkelsen undvika den ständigt närvarande döden.

Denna totala och om du frågar mig onödiga språkförbistring är vad jag menar en hårig tvål i vården. Det går an att föra akademiska resonemang och avsätta små resurser till projekt som ser ut som om vi försöker ta tillvara integriteten för patienter som blir beroende av en alltmer avancerad sjukvård. I praktiken så experimenterar vi på en utsatt patientgrupp i botandets namn utan att samtidigt utveckla en vettig lindrande vård.

Så länge detta är en fråga för välgörenhetsorganisationer och inte den offentligt finansierade generella välfärden, så kommer jag att behålla min bakgrundsbild. Bara för att jag finner experimenterande välgörenhet så osmakligt. Gör inte du?

Sedan är det ju också litet slående hur t.ex. John Cleese illustrerat hur vi tenderar att bete oss när vi stöter på en sådan här socialt oacceptabel oberörbar tvål:

…eller inte. Men litet kul är det i alla fall.

/Otacksamma Föräldern

Annonser

Någon som har sett till en hårig tvål någonstans?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

themusicologist

frontline 'soldier' in the war against musical banality

Emma i skrubben

Malte on the Roxxx

Tysta tankar

Lärandet börjar där den trygga zonen upphör

Malin Johansson - skriver mycket, läser mer.

Älskar alla former av litteratur

Anne Rambergs blogg

Anne Ramberg är generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund

Billerbloggen

Serier, illustrationer och en massa livsviktigheter

Zolfagary

Sveriges största blogg om Zolfagary

(den svenska) modellen

Kritisk granskning, fa(c)kta, kollektivavtal, mänskliga rättigheter, poesi. Och sömn!

Annorlundalandet

Mammor om livet i familjer med autism, Asperger och ADHD

the human province

in the dark, words weigh double

Juridikbloggen

rätt om rätt

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Otacksamma Föräldern

För er som inte gillar välgörenhet

%d bloggare gillar detta: