Datainspektionen – så fungerar den INTE ( Essence Vitae ) del 2 Lexbase

Lexbase finns inte längre, men för de registrerade känslig information har läckt ut på Flashback forum och är därmed sökbart för i stort sett vem som helst. I programmet Medierna i P1 så säger representanten för Datainspektionen att om Lexbase saknat utgivningsbevis så hade de gjort en polisanmälan för att få den nedtagen.

Essence Vitae’s blogg saknar utgivningsbevis. Jag anmälde att bloggen registrerar barn och vuxna med deras sjukdomshistoria fullt sökbart med personuppgifter såsom ålder och bostadsort. Syftet med sajten är uppenbarligen marknadsföring av Projektet och dess medarbetare. Projektet har även sponsorer som tar stor plats på bloggen och framhålls som fotografer med hög integritet och hög konstnärlig kvalitet.

Essence_infoblad

Fotografstyrd intresseförening som INTE värnar om barns och döendes integritet.

Det verkar så oskyldigt först. Du får i regel höra talas om projektet av en vän som är svårt drabbad och som är otroligt tacksam för de fina bilderna. Du kanske t.o.m. fått ett otroligt proffsigt julkort där ett svårt sjukt barn fullkomligen strålar emot dig. Hur kan detta vara någonting dåligt?

Datainspektionen ville först inte ta emot min anmälan, utan försökte ”göra om” frågan till en information till mig om hur DI arbetar. Ingen registrering av anmälan gjordes förrän jag påtalade att jag krävde ett diarienummer. Förvaltningslagen är väldigt tydlig när det gäller myndigheters behandling av anmälan från allmänheten. När de efter kraftfulla övertalningsförsök slutligen tagit emot anmälan dröjde det inte särskilt länge förrän jag fick följande svar:

1003-2013

Essence Vitae’s del i detta redogör jag för i en annan blogpost. Klart är emellertid att Datainspektionen är en kastrerad papperstiger. Den här posten gör jag bara med anledning av att Medierna i P1 gjorde ett inslag om personerna bakom Lexbase som nu JK-anmälts för förtal som aldrig förr. Läckan fick webbhotellet Bahnhof att stänga all access till sidan eftersom den inte motsvarade deras krav på säkerhet. Det finns ett ärende på Myndigheten För Radio och TV angående återkallelse av utgivningsbeviset:

Återkallelse av utgivningsbevis (dnr 14/00223)

Ämne
Ärendepart Lexbase AB
Status Behandlas
Beslutsnivå
Beslutstyp
Beslutsdatum
Diarienr 14/00223
Beslutstyp

Beslut saknas

Nu gör Lexbase som Flashback och sätter upp verksamheten på en server utomlands. De har med sitt tilltag sett att det finns en marknad hos paranoida småföretagare och lata flashbacktroll som kan tänka sig slanta upp för offentligt tillgängliga uppgifter istället för att vända sig direkt till myndigheternas administration. Att det är organiserad brottslighet som ligger bakom sidan lär knappast avhålla nyfikna från att ge sig ut på rättsfallsjakt. Att ägaren fullkomligt stinker ”målvakt” och bilskojare är inget som gammelmedia plockar upp i rapporteringen och ger därmed oförtjänt legitimitet år upplägget. Lexbase PR-ansvariga blåste också Bahnhof’s VD genom att säkra en kommentar från honom i integritetsfrågor. Alla som sedan retar sig på hans ev. uppblåsthet eller tydliga ställningstagande för ett fritt internet utan övervakning blir därmed nyttiga idioter som ytterligare ger Lexbase en image av nätfrihetskämpar.

Det finns för ovanlighetens skull en mycket god anledning att förbigå dessa mörkermän (och kvinnor ) med tystnad. Själva affärsidén bygger på att skapa uppmärksamhet kring samhälleligt lidande och våld och kalla det journalistik. Det har ingenting med seriös och ansvarskännande journalistik att göra. Det handlar inte heller om nätneutralitet eller konsekvensneutraliet eftersom själva upplägget ger en möjlighet för vem som helst att hänga ut och tysta obekväma röster. Själva utgivaransvaret har den ansvarige utgivaren uppenbarligen redan kastat i papperskorgen genom att återta ansökan om utgivningsbevis. Lexbase representanter uppger att de gjort detta ”bara för att vi kan göra det”.

Det skall bli mycket spännande att se vad JK kommer fram till. Men skojargänget behöver knappast vara oroliga, JK har en dokumenterat njugg inställning i förtalsmål. Det är m.a.o. fritt fram för ohämmad skampålejournalistik i Sverige. Pressens egen etik har hittills hindrat att journalistiken spårar ur på det sätt vi fått ta del av från t.ex. Storbritannien. De sämsta exemplen i medielandskapet (t.ex. spekulativa TV3 och TV5) finns således rent juridiskt utomlands.

Följaktligen sätter även Lexbase upp verksamheten utomlands. I och med detta försvinner myndigheternas sista möjligheter att på något sätt beivra verksamheten och de skadelidande kan inte göra något alls för att förhindra kränkningar och påhopp som en följd av deras publiceringar. Det är ju inte de som tillhandahåller tjänsten som är ansvariga för att uppgiften blir offentlig. Offentliggörandet sköts ju av den som aktivt betalar för att få ut uppgifterna och börjar driva kamapanj. Hen kanske i sin tur har utgivningsbevis, vad vet jag?

Så: Do Not Feed The Trolls!!

Om vi är det minsta rädda om journalistikens integritet och om vår offentlighetsprincip behöver vi kontra med ett bullersamt samtal om hur och varför vi publicerar/inte publicerar. Ansvaret för skador av en publicering skall därmed tydligare sammanlänkas med ansvariga för de tjänster som tillhandahållit informationen. Annars kantrar pressetiken p.g.a. förtalande och kränkande uppgifter publiceras en masse på nätet a lá Avpixlat. För ett fritt internet behövs det uppenbarligen en modernare lagstiftning kring datahantering i bulk. Skicka därför en tydlig signal till våra politiker i EU-valet och Rösta Pirat!

/Ansvarig utgivare Erik Fahlberg

Annonser

Taggar:, , , , , , , , ,

About Otacksamma Föräldern

Jag bloggar om livet som förälder till ett döende småbarn. Socialstyrelsen har precis kommit ut med nya rekommendationer om vård i livets slutskede. Jag är den håriga tvålen som ingen vill ta i. Min son är död nu och ingen kommer åt honom längre, så med ett utgivningsbevis i högsta hugg kan jag säga som det är.

Någon som har sett till en hårig tvål någonstans?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

themusicologist

frontline 'soldier' in the war against musical banality

Emma i skrubben

Malte on the Roxxx

Tysta tankar

Lärandet börjar där den trygga zonen upphör

Malin Johansson - skriver mycket, läser mer.

Älskar alla former av litteratur

Anne Rambergs blogg

Anne Ramberg är generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund

Billerbloggen

Serier, illustrationer och en massa livsviktigheter

Zolfagary

Sveriges största blogg om Zolfagary

(den svenska) modellen

Kritisk granskning, fa(c)kta, kollektivavtal, mänskliga rättigheter, poesi. Och sömn!

Annorlundalandet

Mammor om livet i familjer med autism, Asperger och ADHD

the human province

in the dark, words weigh double

Juridikbloggen

rätt om rätt

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Otacksamma Föräldern

För er som inte gillar välgörenhet

%d bloggare gillar detta: