Kampen den går vidare… Den har bara börjat. Censur i Public Service

Censur

Kampen den går vidare… Den har bara börjat. Censur i Public Service

Statens Biografbyrå har efter Gunnel Arrbäcks (fd. VD) envisa kamp avskaffat dinosauren filmcensuren i Sverige (f. 1911 d. 2011). Det innebär att Staten inte längre lägger sig i vad vuxna skall kunna titta på och inte. Men det satt jäävligt långt inne. Oavsett politisk färg på regeringen så lyssnade ingen på Gunnel utan behandlade frågan ungefär som moderna socialister behandlar anakronismen monarki. Gunnel hoppade av uppdraget i protest 2007, då filmcensuren inte klippt i någon film sedan 1996. Hon gjorde det med en smäll och så småningom gjorde svallvågorna att vi fick en ny lag som förbjuder detta och en ny myndighet: Statens Medieråd.

Ändå finns det stora problem med yttrandefriheten. När skall Public Service myndigförklara sina tittare/lyssnare? Meningen med licensfinansieringen är att Sverige skall ha s.k. oberoende medier för att föra samhällsdebatten och kulturen framåt utan eget vinstintresse. När då samarbetspartners och medarbetare tydligt tar ställning i frågor om mänskliga rättigheter, ekonomi och miljöpolitik så blir de obekväma (som folk i allmänhet skulle jag vilja tillägga). Enligt SVT’s ledning så riskerar tydliga ställningstaganden inför ett supervalår att leda till att mediets objektivitet ifrågasätts.

Pann(etoz)kaka

Detta samtidigt som rasistiska påhopp går alldeles utmärkt i namn av underhållning. Andra skulle nog kalla underhållningen för ett utslag av strukturell rasism när den manifesteras i manusförfattares och TV-producenters brist på smak och respekt. Jag tror tvärtom att det bidrar till mediets trovärdighet att avsändarna är tydligt åsiktsdeklarerade och återspeglar ett tvärsnitt av befolkningen. Hederliga argument bidrar till en konstruktiv debatt. Men det är inte vad Public Service i Sverige längre handlar om. Det handlar om att severa lagom färdigtuggade program som inte får CIS-svensken att sätta kaffet i vrångstrupen. Mer Mello. Gör pladdrig underhållnings TV med sofftyckare och lyteskomiska Debatt istället. Eller så kan Annika Lantz skoja med politiker i ansvarspositioner likt en kvinnlig Hagge Geigert i tramsprogrammet Lantzkampen. Ställ ännu hellre upp två representanter för politiska partier med mediestylade argument i beredskap som lydigt pratar förbi och i munnen på varandra ivrigt påhejade av programledare i Agenda. Låt dem aldrig i lugn och ro få utveckla sina argument och låta tittaren själv avgöra relevansen. Kakafonin skall visst passera som samhällsjournalistik och självutnämnda experter skall tydligen utse vinnare i dokusåpan (*spyr högljutt ulkande*).

Censur2

Det rimmar extremt illa med Public Services uppdrag när seriösa men kontroversiella dokumentärfilmer stuvas undan så länge valåret pågår. Det är knappast särskilt hotfullt eller diskriminerande att med stöd av ekonomiska experter belägga att

godheten

när Sverige utnämnts till det land där inkomstklyftorna växer snabbast. Att det illustreras på ett kul sätt gör saken inte mindre allvarlig. Det är hela poängen.

Senaste klavertrampet var när Vattenfalls nordenchef Tomas Wahlborg, fick inleda programmet om kärnkraft i Agenda och tilläts sätta tonen för den påföljande debatten mellan kärnkraftskramaren Jan Björklund och Miljöpartiets Åsa Romsson med sitt malande om hittepåordet baskraft istället för det vedertagna reglerkraft. Renhårigare hade väl varit att ställa Stefan Löfvén emot Jonas Sjöstedt som tagit ännu klarare ställning än MP och avkräva Löfvén ett besked från sitt splittrade parti i frågan. Det var ju trots allt S som försatte oss i den här situationen med sitt inkuppande av linje 2. Men istället flyttar industriledda SVT på frågan och placerar den bekvämt i knät på miljörörelsen. Detta skall alltså kallas för objektivitet.

Vadå industriledda? Läs boken ”Fri Television? Om public service i en ny medievärld” av SVT’s tidigare VD Christina Jutterström för insyn i hur läget är för sk. oberoende media i Alliansens Sverige. Den 1 juli 2009 blev Sveriges Television, Utbildningsradion och Sveriges Radio medlemmar i företagar- & arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. Att public service är medlem i en organisation som är ”företagens företrädare i Sverige” kan omöjligen vara förenligt med att vara i allmänhetens tjänst.
Ur boken:

Golvuret i hörnet tickade och Stegö Chilò var pressad. Hon hade just avslöjats med att under femton år inte ha betalat den obligatoriska tv-avgiften och hon ursäktade sig länge och ingående för detta. Men detta var inte hennes huvudärende. Det viktiga budskapet var ett annat. Det lät på följande sätt:

Tillståndsperioden för de tre public service-företagen, som riksdagen tre månader tidigare enhälligt hade beslutat skulle gälla under sex år, måste halveras och uppdraget omprövas. Under de tre närmaste åren skulle nya utredningar göras och beslut tas om den framtida utformningen av svensk public service.

”Kartan för public service ska ritas om från grunden, och det handlar om såväl utveckling, rationaliseringar, publicistiska som formmässiga frågor även om inte hela havet ska storma”,
sa ministern och försäkrade oss tre, för några ögonblick förstummade, radio- och tv-chefer att detta stod de fyra partiledarna i alliansen bakom.

Den bild som vi skall få av samhället får m.a.o. inte vara systemkritisk inför valet hävdar både SR och SVT.

Gunga inte båten, stör inte väljarna med komplicerade sammanhang och ”bökiga” frågor. Cirkulera! Här finns inget att se.

freddan

Den konsensustrans vi försatts i kan endast brytas av uppbragta kritiska röster av kött och blod. Brännande frågor kommer knappast i dagen under en hagelskur av förbeställda opinionsundersökningar. Exempelvis utgör migrationskritiska såväl som genusteoretiska röster sida vid sida den väv som vi dagligen orienterar oss från när mänskliga rättigheter är satta på undantag. Den dag någon av dem tystnar p.g.a. repression, censur (lagstiftad eller självpåtagen) och klasshat så bor vi inte längre i ett samhälle präglat av ett öppet samtal.

Vilket samhälle vill DU ha?

Ett samhälle präglat av den starkes rätt, eller ett samhälle där var och en ses som en ytterligare anledning att anstränga sig att förstå men inte nödvändigtvis acceptera. Det samhället skulle jag vilja kalla progressivt. Det vi ser nu är en regression inför en medielogiskt präglad förvalsdebatt. Ge oss istället mer samtal, mer förtvivlan, mer engagemang, mer kamp! Minns hur vi fått våra rättigheter. De har inte givits oss av någon välvillig despot. Vi har krävt att dessa skall vara universella och okränkbara. Så länge vi inte uppnått det har kampen bara börjat. Nu fortsätter vi…

Annonser

About Otacksamma Föräldern

Jag bloggar om livet som förälder till ett döende småbarn. Socialstyrelsen har precis kommit ut med nya rekommendationer om vård i livets slutskede. Jag är den håriga tvålen som ingen vill ta i. Min son är död nu och ingen kommer åt honom längre, så med ett utgivningsbevis i högsta hugg kan jag säga som det är.

3 responses to “Kampen den går vidare… Den har bara börjat. Censur i Public Service”

  1. Hans says :

    välavvägt!

Någon som har sett till en hårig tvål någonstans?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

themusicologist

frontline 'soldier' in the war against musical banality

Emma i skrubben

Malte on the Roxxx

Tysta tankar

Lärandet börjar där den trygga zonen upphör

Malin Johansson - skriver mycket, läser mer.

Älskar alla former av litteratur

Anne Rambergs blogg

Anne Ramberg är generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund

Billerbloggen

Serier, illustrationer och en massa livsviktigheter

Zolfagary

Sveriges största blogg om Zolfagary

(den svenska) modellen

Kritisk granskning, fa(c)kta, kollektivavtal, mänskliga rättigheter, poesi. Och sömn!

Annorlundalandet

Mammor om livet i familjer med autism, Asperger och ADHD

the human province

in the dark, words weigh double

Juridikbloggen

rätt om rätt

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Otacksamma Föräldern

För er som inte gillar välgörenhet

%d bloggare gillar detta: