Fy skäms SVT!! Utebliven rapportering om regeringens korruption

I Sveriges Radios nyhetsflöde idag:

EU kräver nya åtgärder mot korruption

Vid lunchtid i dag kommer EU-kommissionär Cecilia Malmström presentera en rapport om korruptionen i Europa, den första i sitt slag. Ekot har läst en del av rapporten, som innehåller rekommendationer riktade till vart och ett av de 28 EU-länderna.

Sverige får bland annat uppmaningen att ytterligare öka öppenheten kring finansiering av politiska partier. EU-kommissionen vill att man ska överväga ett totalförbud för svenska partier att ta emot bidrag från anonyma donatorer.

Motsvarande i SVT:

EU: Korruption för miljardbelopp

Hemlig partifinansiering är också problematisk, enligt Malmström. Även detta berör Sverige.

Det kan vara någon med personlig anknytning som bidrar, konstaterar hon.

– Men det kan ju också vara ett stort företag eller en organisation. Då har väljarna en rättighet att få reda på det. Det kan påverka väljarens ställningstagande, säger Malmström.

Hon tror dock inte på gemensamma EU-regler på området, då traditioner och partisystem är så olika.

– Jag tror inte det finns en modell som passar alla.

Aktuellt toppar med att en Moderatpolitiker i Stockholm gjort en MAX och hotar sina anställda med avsked och får i stort sett oemotsagd sprida sin skattesänkarpropaganda. Endast en förvirrad S-politiker mumlar något om dålig smak. En folkpartist muttrar något om otydlig avsändare. Själva huvudproblemet är ju att i Filippa Reinfeldts landsting vill erfaren personal inte arbeta kvar p.g.a. dåliga arbetsförhållanden och LÅGA LÖNER. Den sidan av saken berörs inte. Därefter kommer en rapportering om EU-rapportens kritik emot Sveriges avsaknad av regler mot korruption. Som största problem nämns den ökande korruptionen i Svenska kommuner.  Inslaget fortsätter med olika experter som talar om behovet av insyn i upphandlingar. Däremot ignoreras helt den förödande kritiken av Regeringens vägran att åtgärda korruptionen inom rikspolitiken genom att tillåta anonyma bidrag till partier.

I normala fall skulle någon av expertkommentatorerna vara med i studion och kommentera regeringens ovilja att hantera detta och konsekvenserna för folks vilja att rösta i val som avgörs med pengar. Istället hamnar fokus på enskilda korrupta politiker och kommuner, där enligt rapporten nära var 5:e Svensk känner någon som tagit emot en muta. Något som för övrigt ifrågasatts av forskare på området.

Huvudproblemet i Svensk politik är kopplingen mellan stat/kommun och kapitalstarkt näringsliv. Det var illa på -70 och -80 talet när Wallenberg försedde S-regeringen med sin syn på näringspolitik, men det skedde i alla fall inför öppen ridå. Nu när korruptionen blivit institutionaliserad med bl.a. bildandet av Vinnova, så tillåts sponsorerna (Wallenberg igen?) gömma sig bakom köpt lagstiftning i valhemlighetens namn. Valhemligheten gäller på valdagen, inte under kampanjer och i samband med bidrag till samhällsbärande partier. Skall det vara så svårt att förstå?

Tydligen har SVT’s nyhetsredaktion svårt att förstå, för man får leta bra noga för att hitta ett enda ord om detta under nyhetsdygnet trots att de slår på med 1000 miljarder i korruptionsrelaterade förluster i EU. Hur tror ni väljarna kommer att värdera det i samband med valet till EU-parlamentet? Avsaknad av rapportering är också ett politiskt ställningstagande. Det verkar som att vi inför supervalåret fått en verklig statstelevision istället för oberoende granskning och kommentar till makthavarnas utspel.

Fy skäms SVT!! Tur att vi har Ekot i P1, synd att allt färre lyssnar på radio numera.

/Ansvarig utgivare Erik Fahlberg

Annonser

Taggar:, , , , , , , , , , , ,

About Otacksamma Föräldern

Jag bloggar om livet som förälder till ett döende småbarn. Socialstyrelsen har precis kommit ut med nya rekommendationer om vård i livets slutskede. Jag är den håriga tvålen som ingen vill ta i. Min son är död nu och ingen kommer åt honom längre, så med ett utgivningsbevis i högsta hugg kan jag säga som det är.

Någon som har sett till en hårig tvål någonstans?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

themusicologist

frontline 'soldier' in the war against musical banality

Emma i skrubben

Malte on the Roxxx

Tysta tankar

Lärandet börjar där den trygga zonen upphör

Malin Johansson - skriver mycket, läser mer.

Älskar alla former av litteratur

Anne Rambergs blogg

Anne Ramberg är generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund

Billerbloggen

Serier, illustrationer och en massa livsviktigheter

Zolfagary

Sveriges största blogg om Zolfagary

(den svenska) modellen

Kritisk granskning, fa(c)kta, kollektivavtal, mänskliga rättigheter, poesi. Och sömn!

Annorlundalandet

Mammor om livet i familjer med autism, Asperger och ADHD

the human province

in the dark, words weigh double

Juridikbloggen

rätt om rätt

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Otacksamma Föräldern

För er som inte gillar välgörenhet

%d bloggare gillar detta: