We have had ter…

We have had terrorism in our Underground. It (the storyline) was not treated lightly.

Benedict/Sherlock Cumberbatch till Daily Mirror om Terrorismhandlingen i premiär avsnittet för tredje säsongen av Sherlock.

Sherlock Cumberbatch

Min reaktion: WTF!!!

Snowden har precis visat att GCHQ är värre än NSA när det gäller massövervakningen av landets medborgare. Tidningen Guardian har under året som gått utsatts för Stasi-metoder och fått reportrar arresterade över hela världen. Benedict Cumberbatch har själv i en liten ”Press-kupp” med all tydlighet visat att han tar avstånd från detta.

Vad i helvette håller manusförfattarna på med?? Försöka att elda upp Watson på Guy Fawkes day och använda Guy Fawkes som en symbol för det onda, för att han konspirerat för att störta ett korrupt styre (kom ihåg att det är segrarens ord som står i historieböckerna), just nu när masken från V för Vendetta har blivit en universell symbol för motståndet mot massövervakning.

guy-fawkes-mask-001

Det är inte bara korkat. Det liknar statlig propaganda för strängare terrorlagar. Något som David Cameron i sina senaste populistiska utspel inte varit sen att utnyttja. Han hänvisar inte till den Brittiska Sherlock, men argumenterar utifrån att ha sett ”Spooks”, ”Homeland” och den ”amerikanske” Sherlock in action för att vi skall spola vår oro för att GCHQ skall få samla på metadata. Tack och lov fanns det snabbt röster i parlamentet som inte hämtar sin världsbild från TV-Serier, men vi talar ändå Storbritanniens premiärminister här.

Nu när avsnittet en månad senare haft premiär i SVT hoppas jag inte att FRA-förespråkarna tar tillfället i akt att sprida liknande skitargument i Sverige.

Birgitta Ohlsson, demokrati och EU-minister:

Ökad öppenhet är en nyckelfråga. EU:s institutioner behöver smittas av vår nordiska öppenhetskultur. När öppenheten ifrågasätts i ministerrådet eller EU-domstolen är det de nordiska länderna som enträget står upp och försvarar den enskilde medborgarens rätt till insyn. Det arbetet blir allt viktigare i en tid där många EU-länder tycker att öppenheten gått för långt.

För mig är det självklart att förvänta sig öppenhet även från EU. Därför är det centralt att den europeiska offentlighetsprincipen, som liknar den nordiska modellen, bevaras och utvecklas. Vi vill se en EU-förvaltningslag som tydliggör medborgarnas rättigheter och skyldigheter och som skapar öppna och effektiva institutioner.

Sverige kritiseras hårt från EU-håll för att inte värna om vårt oberoende och för att massövervakningen står utom demokratisk kontroll. När EU-ministern pressas i Ekots lördagsintervju säger hon att kontrollen över våra relationer till främmande makt ligger hos statsministern och utrikesministern.

Jag hade säkerligen haft en någorlunda annan åsikt, men det finns som sagt speciella skäl kring det.

Både Reinfeldt och Bildt har under året som gått hållit på att fjäska för Obama för att få till frihandelsavtalet. Att vi inte vill ha säkerhetstjänsten i vårt vardagsrum innebär inte att vi sympatiserar med terrorismhandlingar. Världen är tyvärr mer komplex än så.

Men alla kan ju inte vara Dr. House

/Otacksamma Föräldern

Annonser

Taggar:, , , , , , , , , ,

About Otacksamma Föräldern

Jag bloggar om livet som förälder till ett döende småbarn. Socialstyrelsen har precis kommit ut med nya rekommendationer om vård i livets slutskede. Jag är den håriga tvålen som ingen vill ta i. Min son är död nu och ingen kommer åt honom längre, så med ett utgivningsbevis i högsta hugg kan jag säga som det är.

Någon som har sett till en hårig tvål någonstans?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

themusicologist

frontline 'soldier' in the war against musical banality

Emma i skrubben

Malte on the Roxxx

Tysta tankar

Lärandet börjar där den trygga zonen upphör

Malin Johansson - skriver mycket, läser mer.

Älskar alla former av litteratur

Anne Rambergs blogg

Anne Ramberg är generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund

Billerbloggen

Serier, illustrationer och en massa livsviktigheter

Zolfagary

Sveriges största blogg om Zolfagary

(den svenska) modellen

Kritisk granskning, fa(c)kta, kollektivavtal, mänskliga rättigheter, poesi. Och sömn!

Annorlundalandet

Mammor om livet i familjer med autism, Asperger och ADHD

the human province

in the dark, words weigh double

Juridikbloggen

rätt om rätt

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Otacksamma Föräldern

För er som inte gillar välgörenhet

%d bloggare gillar detta: