Medielogik – Skråjuristerna firar nya triumfer eller finn 69 fel…

Finn 69 fel (OBS! frivillig anspelning på Mårten Schutz kassa bok) på mediernas granskning av Aftonbladets rubriksättning av Göran Lambertz ”tjänstebyte”.

Fel om Lambertz arbetsuppgifter
Göran Lambertz har varit i mediefokus senaste tiden. Ett justitieråd är ju i princip oavsättlig men kritiken mot Lambertz – för hans roll i Quickdebatten har fått såväl medier som jurister och en hög politiker att antyda att han blivit ett problem för allmänhetens förtroende för rättsväsendet. Och när Aftonbladet förra helgen fick tag på en uppgift som passade väldigt väl in dramaturgin som byggts upp om ett justitieråd i ordentligt blåsväder – ja då var det dags för en ny rusning i medierna. Den här gången att Göran Lambertz skulle lämna Högsta Domstolen. Att han omplacerats efter senaste tidens Quickdebatt. Men sanningen – den var en helt annan. Reporter Lasse Truedson.

Kära Lasse och Martin!

Om Mårten Schultz och Göran Lambertz, som båda har utmärkt sig som ryggdunkande systemstabilisatorer, rycker ut så snart någon törs ifrågasätta juristers och polisväsendets rätt att definiera rätten till en saklig prövning i enlighet med likhet inför lagen. Vilka är då ni att ge dessa två utrymme att definiera god journalistik?

Schultz och Lambertz är med rätta livrädda för att den rättmätiga fria debatt om konsekvenserna av de felaktiga domarna i fallet Quick leder till att de framstår som de som faktiskt bidragit till att haverera rätten. Aftonbladet har i god tradition klantat till en rubriksättning, det är allt. Det är inte Sture Bergvall som individ som gjort detta, det är ett samarbete av flera individer.

Det vill inte Lambertz erkänna. Schultz rycker ut och skyller på bristfällig medielogik. Ett enskilt fall gör ingen bristfällig bevakning. Då säger Lambertz att han skall skriva en bok om hur medierna gjort sig skyldiga till ett antal logiska fel. Vilket strålande föredöme!

I den ström av kritik som varit under veckan så har ett flertal tunga jurister uttalat kritik emot att Lambertz i sin position borde avstå från att gå i svaromål på just detta sätt. Saken är den att Lambertz blandar ihop sin position med sin person. Det är en allvarlig brist på logik som för all framtid diskvalificerar honom från granskning av mediernas kritik. Särskilt av den som rör honom som person.

Vill Lambertz flytta det personliga ansvaret tillbaka på Quick/Bergvall med stöd av typer som Schultz som inte bangar för att skriva raljanta böcker illustrerade med moderna Alfred Engström karikatyrer, så hoppas jag verkligen inte att han får understöd av ett seriöst Mediegranskande magasin som MEDIERNA.

Annars kommer vi att behöva ett nytt oberoende magasin inom kort.

/Ansvarig utgivare Erik Fahlberg

Annonser

Taggar:, , , , , , ,

About Otacksamma Föräldern

Jag bloggar om livet som förälder till ett döende småbarn. Socialstyrelsen har precis kommit ut med nya rekommendationer om vård i livets slutskede. Jag är den håriga tvålen som ingen vill ta i. Min son är död nu och ingen kommer åt honom längre, så med ett utgivningsbevis i högsta hugg kan jag säga som det är.

Någon som har sett till en hårig tvål någonstans?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

themusicologist

frontline 'soldier' in the war against musical banality

Emma i skrubben

Malte on the Roxxx

Tysta tankar

Lärandet börjar där den trygga zonen upphör

Malin Johansson - skriver mycket, läser mer.

Älskar alla former av litteratur

Anne Rambergs blogg

Anne Ramberg är generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund

Billerbloggen

Serier, illustrationer och en massa livsviktigheter

Zolfagary

Sveriges största blogg om Zolfagary

(den svenska) modellen

Kritisk granskning, fa(c)kta, kollektivavtal, mänskliga rättigheter, poesi. Och sömn!

Annorlundalandet

Mammor om livet i familjer med autism, Asperger och ADHD

the human province

in the dark, words weigh double

Juridikbloggen

rätt om rätt

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Otacksamma Föräldern

För er som inte gillar välgörenhet

%d bloggare gillar detta: