Månadens kvarnstensmedaljör: Socialchef Birgitta Holm från Timrå Kommun Uppdaterad!

5_pressbild_Birgitta_Holm

Månadens kvarnstensmedaljör: Socialchef Birgitta Holm från Timrå Kommun

För henne vore det bättre att en kvarnsten hängdes om hennes hals och hon kastades i havet, än att hon skulle förföra en av dessa små. – Lukas 17:2 (1917 lätt korrigerat för kvinnliga synderskor

Det har inte varit någon rusning efter att se Birgitta kränga på sig simdräkten i kommentarsfältet. Men å andra sidan har hennes kollegor knappast bidragit till någon förbättring av situationen för pensionerade vinterbadare. Jag ser därmed ingen annan råd än att snällt hänga på kvarnstenen, då ett liknande incitamentsstaplande får andra kommunchefer att framstå som snälla söndagsskole elever vid en jämförelse och då talar vi ändå om den Ytterst ansvariga för omsorgen om sjuka och gamla i Kommunen här:

Birgitta Holm säger att hon saknar detaljkunskap i ärendet. Ändå skickade hennes vikarie min sons journal till oss på min begäran

Kuvert m. Vilgots Journal f. Timrå Kommun 130719 webb

och jag talade sedan ett flertal gånger i telefon med henne om vår situation för att få till ett möte så att vi kunde gå igenom vad som gått snett. Det tyckte Birgitta Holm inte skulle ge något. Hon tyckte det skulle vara bättre om Inspektionen för Vård och Omsorg fick ta hand om saken. Då de skulle vara kompetenta att göra en oberoende granskning.

Vad fint. Då får Timrå Kommun några månader på sig att städa undan allting som kan tänkas väcka uppseende. Som t.ex. det faktum att de tillsatt assistenter som åtalats för ocker. Nu gick ju inte det Birgitta.

Ni hamnade i Mittnytt och Dagbladet. Det gjorde vi också. Det var väl inte riktigt det någon av oss ville. Jag hade t.o.m. ringt en handläggare och varnat för att jounalister skulle kunna komma att höra av sig med frågor. Då beskrivs jag i journalen som en person som spelar in samtal och är hotfull. Som yrkesverksam handläggare vid en myndighet tycker jag det är renhårigt att låta alla komma till tals. Verkligheten är komplex. Att stötta utsatta är ingen enkel uppgift.

Ändå tillåter du inte dina kollegor som skulle kunna nyansera berättelsen om vad som hänt komma till tals. Du sitter i TV och säger:

”Det är uppenbart att familjen inte är nöjd men jag kan inte heller se vad vi hade kunnat göra annorlunda. Vi gjorde så gott vi kunde.”

Det blir helt enkelt inte trovärdigt när det kommer från en socialchef som precis skall gå i pension. De som arbetat med ärendet har säkert fått slita med en hel del bökiga omständigheter. T.ex. ett trolöst assistansbolag. Men utan ett samtal om dessa omständigheter så väger ”vi gjorde så gott vi kunde” lätt.

Jag har försökt få din underställde Jonas Öhlund  att ta sin del av ansvaret för ert systematiska kvalitetsarbete. Det är hart när omöjligt:

Brev från Jonas Öhlund webb

Så du får dela den här medaljen med hela din organisation. När samtal ansikte emot ansikte ersätts med brev och ert eget systematiska kvalitetsarbete ersätts med IVO och Mittnytt.

Dnr

Inkorgen
×
 
Inger Ytterström <Inger.Ytterstrom@timra.se>
29 nov (5 dagar sedan)

 
   
till mig
 

Hej!

Enligt uppdrag: Diarienummer är 2013:202.

 Med Vänliga Hälsningar
Inger Ytterström
Sekreterare
   
861 82 TIMRÅ | TEL 060-16 31 53 | MOBIL 073-270 54 76  |  www.timra.se  
 

Enligt registrator på Inspektionen för Vård och Omsorg avd. Nord i Umeå. Finns det numera ett ärende med Diarienummer, handläggare och allt: 

Mottagningsbekr. m. ärendenr. Timrå webb

Eftersom handlingar som lämnas in till IVO blir offentliga handlingar så gör ni vad ni vill med den informationen.

Detta är både integritetskränkande för de tjänstemän som evt. gjort så gott de kunnat och dessutom väldigt dåligt resursutnyttjande. Varför går högsta chefen ut i media och uppmanar till en IVO anmälan om inga misstag har begåtts? Det finns en möjlighet när myndigheten själv upptäcker missförhållanden och vill ta hjälp av IVO. Det kallas för en Lex Sarah. Det vore mer rakryggat att göra en sådan som Åsele kommun gjort i det här fallet:

Åsele Lex Sarah i VF (1) Åsele Lex Sarah i VF (2)

 

Fåsenu… Underlåtenhet, brist i dokumentation, kunskapsbrist och felaktig information. Det låter bekant på något sätt? Det låter som något jag har varit med om förr… DEJAVU! Timrå kommun!

Om Timrå Kommun inte anser att de hunnit reflektera färdigt och därför har svårt att dra några lärdomar i den röra som uppstått kan jag ha viss förståelse för. Men om de inte ens vill medverka i en lärande process utan lägger locket på… Plums!

/Otacksamma Föräldern

Annonser

About Otacksamma Föräldern

Jag bloggar om livet som förälder till ett döende småbarn. Socialstyrelsen har precis kommit ut med nya rekommendationer om vård i livets slutskede. Jag är den håriga tvålen som ingen vill ta i. Min son är död nu och ingen kommer åt honom längre, så med ett utgivningsbevis i högsta hugg kan jag säga som det är.

Någon som har sett till en hårig tvål någonstans?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

themusicologist

frontline 'soldier' in the war against musical banality

Emma i skrubben

Malte on the Roxxx

Tysta tankar

Lärandet börjar där den trygga zonen upphör

Malin Johansson - skriver mycket, läser mer.

Älskar alla former av litteratur

Anne Rambergs blogg

Anne Ramberg är generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund

Billerbloggen

Serier, illustrationer och en massa livsviktigheter

Zolfagary

Sveriges största blogg om Zolfagary

(den svenska) modellen

Kritisk granskning, fa(c)kta, kollektivavtal, mänskliga rättigheter, poesi. Och sömn!

Annorlundalandet

Mammor om livet i familjer med autism, Asperger och ADHD

the human province

in the dark, words weigh double

Juridikbloggen

rätt om rätt

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Otacksamma Föräldern

För er som inte gillar välgörenhet

%d bloggare gillar detta: