Uppföljning av Medierna Special – Fråga Medieeliten VAD FAN HÄNDE?!?

Vad hände Medierna?

Det såg ju så lovande ut?

Först en push för programmet där Martin tog initiativ till frågor om Kjöllerskan och Skäggjannes kollision efter hennes skeppsbrott till granskande journalistik i En halv sanning är också en lögn. Sedan en försiktig fråga om det är för mycket Mello i SVT.

Jag tog mitt ansvar och e-postade länkar till mitt blogginlägg i ämnet. Jag vill på intet sätt säga surt sa räven och hävda att jag på något sätt är en bättre frågeställare än de som släpptes fram till makthavarna, men tänk nu efter litet.

1) Jag kan omöjligen ha varit ensam om att vara kritisk till DN:s och SVT:s hantering av synen på källor. Det är med undantag av krögaren som valt att driva en rättsprocess dödstyst från källorna i debatten kring vår integritet. Ansvarige utgivare har ett långtgående ansvar för hur påstådda ”offer” framställs i media efter publicering. Denna nya typ av skampålejournalistik skall fram i ljuset och problematiseras.

2) Jag kan omöjligen vara ensam om att ha synpunkter på lämpligheten att SVT i Sveriges i särklass mest sedda program legitimerar våldtäktskultur i form av att Eric Saade skämtar om #MILF. När dessutom en av de medverkande i utfrågningen kommer från Politism som har en rätt hög svansföring när det gäller jämställdhet och bloggar friskt i ämnet så blir jag milt sagt förvånad över hennes servila hållning till SVT direktören Hamilton.

Om skarpa kritiska frågor som direkt ”ställer de ansvariga mot väggen” inte kommer fram i programmet, så kan man ju ifrågasätta själva poängen med att medieeliten träffas i ett mediegranskanskande magasin överhuvud taget.

Är meningen att de skall stoltsera med sin elitism, sin briljans, sin kultursyn, sin tolerans eller vad? Om de inte ifrågasätter varandra utan verkar i stort sett eniga om att läget är gott, så undrar åtminstone jag vad vitsen är med rubriceringen. I så fall skulle åtminstone inte jag låna ut min trovärdighet som oberoende granskande journalist till den typen av kramkalas i offentliga rum.

Men det kanske är så att det i förväg råder någon slags balanseringskrav, så att alltför kritiska frågor med automatik väljs bort eftersom programmet annars riskerar att få slagsida. Trist i så fall eftersom det hindrar att de som ringer in verkligen gör det som efterfrågats. Dvs. ställer de med stor makt emot väggen i frågan hur de tar sitt samhällsgranskande ansvar.

Sedan en fundering apropå inringaren som var läkare och ställde frågor kring publiceringar i samband med massvaccinering etc. Är det meningen att vi som är allmänt skeptiska till läkemedelsindustrin skall hänvisas till en ding ding världforumet 2nd opinion? När kommer seriös journalistik att ha med ett konsument eller patientperspektiv i sin bevakning av ”fantastiska framsteg” inom läkarvetenskapen? Jag för min del har väldigt litet till övers för konspirationsteorier och UFO spekulationer men det är vad som återstår att trängas med om inte seriös vetenskap breddar sitt perspektiv och låter de som faktiskt berörs av de s.k. framstegen komma till tals utan att vara rädda för att de skapar ”panik” eller lånar sig till alarmism. En kvalitativt upplevd skillnad är också möjlig att utvärdera och vetenskapligt undersöka. Bara för att den är svår att göra en s.k. double blind test på betyder det inte att den saknar vetenskaplig giltighet. Frågan är därmed vilka fenomen som lämpar sig för medicinsk forskning över huvud taget och vilka som skall beforskas med andra metoder. Sug på den murvlar och kretiner!

Slutligen berörde flera inringare och även de i panelen konflikten mellan storstad och landsbygd. Även här så stack tyvärr det självgoda hos Wolodarski och Hamilton i ögonen. Att ingen av dem hade närvaro nog att beröra ”Elefanten i rummet”, SVTs nyss meddelade beslut att avveckla Mittnytts redaktion för att flytta den till Umeå till förmån för mer Stockholmsbevakning i form av en Södertäljeredaktion, är inget annat än en ren skandal. DN är en Stockholmstidning så det finns en liten förståelse för bristande regional bevakning mot bakgrund av de drakoniska nedskärningar Wolodarski anställts för att genomföra. Men SVT har ett Public Service uppdrag att bevaka hela riket.

Det kanske krävs att Sundsvallsborna börjar klä sig i kolt och vurmar för påstådda traditionella seder och bruk för att det uppenbarligen exotiserande riksmedia skall behaga visa något större intresse för regionen. Därmed intet ont sagt om den sista spillran ursprungsbefolkning som dagligen kämpar för sina hävdvunna rättigheter.

Men nu får det fanimej vara slut på hycklandet! Göteborg och Malmö är inga avfolkningsprovinser i behov av ökad lokalbevakning! Medieskuggan över Norrland är skrämmande, med tanke på den exploatering av de naturvärden som pågår och hur korruptionen sträcker sig ända upp på regeringsnivå. SR gör vad de kan för att rätta till detta, men SVT kan INTE strypa lokalredaktionerna med hedern i behåll. Jag tänker INTE tyst åse detta längre.

Vad mig anbelangar kan ni FARA ÅT HELVETTE!!

/Eder evigt otacksamme

Annonser

About Otacksamma Föräldern

Jag bloggar om livet som förälder till ett döende småbarn. Socialstyrelsen har precis kommit ut med nya rekommendationer om vård i livets slutskede. Jag är den håriga tvålen som ingen vill ta i. Min son är död nu och ingen kommer åt honom längre, så med ett utgivningsbevis i högsta hugg kan jag säga som det är.

Någon som har sett till en hårig tvål någonstans?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

themusicologist

frontline 'soldier' in the war against musical banality

Emma i skrubben

Malte on the Roxxx

Tysta tankar

Lärandet börjar där den trygga zonen upphör

Malin Johansson - skriver mycket, läser mer.

Älskar alla former av litteratur

Anne Rambergs blogg

Anne Ramberg är generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund

Billerbloggen

Serier, illustrationer och en massa livsviktigheter

Zolfagary

Sveriges största blogg om Zolfagary

(den svenska) modellen

Kritisk granskning, fa(c)kta, kollektivavtal, mänskliga rättigheter, poesi. Och sömn!

Annorlundalandet

Mammor om livet i familjer med autism, Asperger och ADHD

the human province

in the dark, words weigh double

Juridikbloggen

rätt om rätt

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Otacksamma Föräldern

För er som inte gillar välgörenhet

%d bloggare gillar detta: