Rena vilda västern (Obamacare vs. NRA)

Något som jag inte upplyst ev. läsare om är att jag är mycket musikintresserad. Det land i världen som ojämförligt bidragit mest till min musikaliska utveckling är Amerikas förenta stater. Särskilt den delen av kulturen som har sitt ursprung i södern. Närmare bestämt den musik som följt de människor som haft erfarenhet av att växa upp med och hantera ett konstant förtryck p.g.a. sin hudfärg. Svart musik helt enkelt. Jag sjunger gospel, har spelat i rhythm’n’blues band och dansar afrikanskt. Min bästa vän är ett riktigt HipHop head och har sett till att jag lärt mig skilja på tuggummi och riktig konst när det gäller rimsmeder.

En artist som liksom smälter samman allt det jag gillar med svart musik är folkrättspoeten Gil-Scott Heron som tyvärr inte finns med oss längre. Han släppte när -70 talet var ungt proto HipHop bomben The Revolution Will Not Be Televised:

Nu har ju tiden gått och visst material som refereras i låten är klart daterat, men om man betänker tonen i poemet och sätter det som ett soundtrack till det som nu sker som en konsekvens av oförmågan hos politikerna i Washington att lösa folkets problem så blir bilden alltmer klar.

Han har slagit huvudet på spiken fler gånger den gode Gil:

Så jag skulle vilja förenkla situationen väldigt för er som evt. tvekar vilka krafter som hotar att komma loss där borta. Föreställ er all kraft som Amerika lagt på att mobilisera nationen mot en yttre fiende (läs: Al Qaeda). Föreställ er sedan att en fraktion av de mer besuttna (läs: Tea-Party rörelsen) får för sig att de inte tänker bidra till denna resursförstöring mer. Föreställ er sedan att presidenten (Obama) valts med minsta möjliga marginal på en populistisk vårdreform (Obamacare). En president som samtidigt är kommendör för den yttersta våldsmakten. Fraktionen besuttna har beslutat sig för att riva upp vårdreformen kosta vad det kosta vill (Fiscal cliff/budgetstup och sänkt skuldtak).

Om det sedan destabiliserar landets ekonomi, riskerar att orsaka upplopp, leda till grotesk resursförstörelse (all forskning stoppas) och hota de nationella intressen som fraktionen besuttna säger sig värna (utrikespolitiken upphör) verkar inte spela någon roll. De utgör inte någon majoritet, de har inte fått stöd i parlamentet för sin politik. Allt de gör är att använda all byråkrati och allt sitt inflytande för att obstruera och sprida kaos utan att ha en plan för hur situationen skall lösas om deras initiativ bär frukt.

Föreställ er: Ett land med ett militärindustriellt komplex, liberala vapenlagar, minskande anslag till den kriminalvård som endast existerar för att dölja den skenande arbetslösheten bland den svarta befolkningen och en offentlig sektor som för tillfället står helt ofinansierad. I det läget får presidenten ett tungt misstroendevotum emot sig.

Skall presidenten snällt lägga ned sin krona och låta den lilla fraktionen få igenom sin kupp på bekostnad av dem som givit honom sitt mandat? Eller kommer han att svara på det sätt som är tradition i Amerikas förenta stater? Med en duell på torget mitt på dagen.

High-Noon-L

Det kanske verkar som om jag skojar nu men tänk efter litet vad det här innebär i ett av världens mäktigaste länder. På ena sidan NRA (Vapenlobbyn) och libertarianer som betraktar skatt som stöld och en central stat som en korrupt och ond maktapparat och på andra sidan en demokratiskt vald president (låt vara att han är nominerad av en rikemansklubb) med ett oerhört svagt mandat, men med hela statsapparaten på sin sida. Om han vacklar utbryter kaos, alla kommer att springa efter sina gevär och råna närmsta snabbköp. Om han står på sig så kommer han att framstå som närmast en hårdför kommunistdiktator. Anledningen till att han behöver agera är det oansvariga sättet som den lilla fraktionen valt att gå fram med sin politik när både demokrati och offentliga finanser är ansträngda till bristningsgränsen. Traditionellt har det ständiga krigandet enat nationen bakom sin president, men nu finns det inga pengar att kriga för.

Kommer vi att få se den revolution som Gil-Scott Heron rimmade om? Kommer dörrarna till USA’s rasistiska fängelsesystem öppnas och gatorna fyllas av arga svarta unga män med vapen i hand? I så fall kommer Al-Qaeda nog att framstå som rätt så fryntliga typer i jämförelse.

Jag hoppas verkligen att jag har fel den här gången. För det här är ingen Hollywoodfilm. Det är inget fejk-blod. Det är riktiga människor. Tänk på det när ni skriver om det.

/Otacksamma Föräldern

Annonser

Taggar:, , , , , , ,

About Otacksamma Föräldern

Jag bloggar om livet som förälder till ett döende småbarn. Socialstyrelsen har precis kommit ut med nya rekommendationer om vård i livets slutskede. Jag är den håriga tvålen som ingen vill ta i. Min son är död nu och ingen kommer åt honom längre, så med ett utgivningsbevis i högsta hugg kan jag säga som det är.

One response to “Rena vilda västern (Obamacare vs. NRA)”

  1. Otacksamma Föräldern says :

Någon som har sett till en hårig tvål någonstans?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

themusicologist

frontline 'soldier' in the war against musical banality

Emma i skrubben

Malte on the Roxxx

Tysta tankar

Lärandet börjar där den trygga zonen upphör

Malin Johansson - skriver mycket, läser mer.

Älskar alla former av litteratur

Anne Rambergs blogg

Anne Ramberg är generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund

Billerbloggen

Serier, illustrationer och en massa livsviktigheter

Zolfagary

Sveriges största blogg om Zolfagary

(den svenska) modellen

Kritisk granskning, fa(c)kta, kollektivavtal, mänskliga rättigheter, poesi. Och sömn!

Annorlundalandet

Mammor om livet i familjer med autism, Asperger och ADHD

the human province

in the dark, words weigh double

Juridikbloggen

rätt om rätt

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Otacksamma Föräldern

För er som inte gillar välgörenhet

%d bloggare gillar detta: