Karameller och lustiga hattar – grundlöst värderingsarbete

På anslagstavlan på mitt arbete sitter en folder med kommunens värdegrund. Jag är enligt den senaste arbetsbeskrivningen som ligger till grund för löneförhandlingen ålagd att arbeta för att uppfylla detta luftslott. Varenda gång jag påtalar att kejsaren är naken skjuter chefens ögon blixtar och jag ser hundralapparna fladdra iväg.

Alltså, hur blev det såhär?

Jag tror det är likadant i snart sagt varenda offentlig verksamhet. Istället för att förklara vad som skall göras så är man besatta av varför och då kommer ”magiskt” alla arbetare att solidariskt uppfinna ett trovärdigt sätt att leva upp till detta. Jag säger att utan revision finns ingen transparens. Utan transparens finns ingen insyn. Utan insyn finns inget ansvar. Utan ansvar spelar det ingen roll hur fina formuleringar man sätter upp i den s.k. värdegrunden. Brott mot den får ju inga som helst konsekvenser annat än att jag får litet mindre att göra. Följsamhet emot den får i värsta fall till konsekvens att jag tvingas göra chefen uppmärksam på brister i verksamheten. Dessa uppgifter tas sällan emot med någon större entusiasm. Bättre då att begrava mig i mitt och skita i hur andra har det.

Det är därför något snille högre upp i organisationen uppfann det systematiska värdegrundsarbetet.

Problemet är bara att det inte finns något som helst som talar för att det gör någon nytta utöver att det ger snillet en inre tillfredsställelse över att ha åstadkommit något. Med tanke på kostnaden så kan jag tänka ut minst 100 bättre sätt att åstadkomma samma resultat. Utan att engagera chefer och medarbetare i ett rollspel där kejsaren är naken alltså.

Det handlar ju om rätt så allvarliga saker:

Poliser som inte begriper bättre än att upprätta uppgiftssamlingar som är sökbara på etniska kriterier.

Vuxenmobbing och konflikter på arbetsplatsen, på skolor sjukhus offentliga verk, myndigheter m.m.

Pennalism och misshandel på internatskolor.

Vanvård av svårt sjuka och svaga åldringar på privata och kommunala vårdboenden.

Allt ovanstående kan sägas vara exempel på saker som enligt ledningen skall lösas med intensifierat värdegrundsarbete.

Så fort ett problem får uppmärksamhet går den medietränade chefen ut och säger: ”Vi tar ytterst allvarligt på dessa uppgifter och ser fram emot en granskning.”

-Vi har redan påbörjat ett fördjupat värdegrundsarbete med dessa frågor i vår organisation.

Det här mönstret upprepas och om man ser vad som verkligen sägs: ”Det var det värsta, hur kan ni påstå något sådant? Vi kommer inte att göra någonting förrän vi fått era påståenden bekräftade av en utredning som vi själva bidrar till.”

-Vi har som sagt ingen aning vad ni talar om men för säkerhets skull så kommer vi att förklara för vår personal att vi aldrig gör något fel och om vi beläggs med felaktigheter så är det inte ledningens ansvar eftersom vi har ett värdegrundsarbete.

Så. Om man förväntar sig ett ansvarigt agerande av en verksamhet som använder sig av en modell för hantering av centrala frågor som ansvar och måluppfyllelse på detta sätt:

Lennart Sjöberg psykologiprofessor och kritiker av värdegrundsarbete menar att det saknas vetenskapligt stöd för att hävda att påverkan av attityder ger en beteendeförändring. Det är alldeles för lätt att justera sina attityder jämfört med att ändra sitt beteende. Att därför hänvisa till en attitydundersökning är inte detsamma som att man löst ett beteendeproblem i en organisation. För det krävs något mer.

Berömda försök att uppbringa medarbetarnas lojalitet gentemot organisationens värdegrund:

Karameller för 300.000:- i Malmö

En värdegrundsdelegation som förebygger korruption i Regeringen

Hattarna i Lahom för 18.000:- samtidigt med sparbeting

Flera hattar i Hörby

Efter upploppen i Husby, så skedde mycket värdegrundsarbete.

Svenska gymnastikförbundet efter att Kaliber avslöjat att ungdomar tränade sönder sig.

Kommentar överflödig

Kommentar överflödig

Ibland blir verkligheten nästan för stark för att parodiera. Carema byter namn till Vårdaga nej förlåt Vardaga skulle det vara ju.

När, kommer vi att få tillbaka ett verkligt tjänstemanna ansvar i vårt avlånga land? Det avskaffades på 70-talet och sedan dess har det gått spikrakt utför. Att försöka få något vettigt gjort är som att skrika i en burk eller springa i ett ekorrhjul. Frågan bollas runt och begravs i en utredning tills nästa mandatperiod och folk förhoppningsvis har glömt, men inte förlåtit. Jag har försökt skriva till ansvariga chefer på myndigheter för att få deras syn på hur de tar sitt ansvar idag. Men de föredrar att se mina frågor som en begäran om ett uttalande från ansvarig minister vilket knappast lär hända.

/Otacksamma Föräldern

Annonser

About Otacksamma Föräldern

Jag bloggar om livet som förälder till ett döende småbarn. Socialstyrelsen har precis kommit ut med nya rekommendationer om vård i livets slutskede. Jag är den håriga tvålen som ingen vill ta i. Min son är död nu och ingen kommer åt honom längre, så med ett utgivningsbevis i högsta hugg kan jag säga som det är.

One response to “Karameller och lustiga hattar – grundlöst värderingsarbete”

 1. Otacksamma Föräldern says :

  Name: Annette Kusma
  E-post: annettekusma@gmail.com
  Comment: Japp, tjänstemannaansvaret har väl privatierserats. Den som för billigast peng säger sig ta ansvaret, dvs har tjockt bollplank mot media och allmänhet, den får utöva verksamheten. Eller i alla fall låtsas utöva den. Alltmedan våra skattepengar, som vi är så måna om och snåla med, går till mellanhänder och fler mellanhänder och ännu fler mellanhänder. Det finns ingen stolthet i att jobba för staten, dvs för folket, i folkets intresse, med folkets bästa i åtanke. Nej, man ska jobba för tillväxten, seklets gyllene kalv. Och det räcker att vara miljö_certifierad_, man måste inte faktiskt predika för sina medarbetare att de ska källsortera, och lägga resurser på att tillhandahålla möjligheter till källsortering av alla sopor som blir till på en arbetsplats, man kan alltid skylla på att det är en annan instans som borde tillhandahålla sopkärlen och -hämtning.

  /Jag (inte Någon Annan).

  Tid: oktober 7, 2013 at 3:03 e m

Någon som har sett till en hårig tvål någonstans?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

themusicologist

frontline 'soldier' in the war against musical banality

Emma i skrubben

Malte on the Roxxx

Tysta tankar

Lärandet börjar där den trygga zonen upphör

Malin Johansson - skriver mycket, läser mer.

Älskar alla former av litteratur

Anne Rambergs blogg

Anne Ramberg är generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund

Billerbloggen

Serier, illustrationer och en massa livsviktigheter

Zolfagary

Sveriges största blogg om Zolfagary

(den svenska) modellen

Kritisk granskning, fa(c)kta, kollektivavtal, mänskliga rättigheter, poesi. Och sömn!

Annorlundalandet

Mammor om livet i familjer med autism, Asperger och ADHD

the human province

in the dark, words weigh double

Juridikbloggen

rätt om rätt

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Otacksamma Föräldern

För er som inte gillar välgörenhet

%d bloggare gillar detta: