Från Offerjournalistik till Opinionsjournalistik till Skampålejournalistik på vems bekostnad?

Från Offerjournalistik till Opinionsjournalistik till Skampålejournalistik på vems bekostnad?

Hej Tredje Statsmakten!

Så länge Skäggjanne på SVT och Hanne ”Klipp dig och skaffa dig ett jobb” Kjöller på DN tillåts definiera god journalistik genom att få utrymme i respektive riksmedium, pressklubb respektive bok med åtföljande recensioner. Så länge kommer berättelserna om maktmissbruk, korruption, vanvård och andra missförhållanden riskera att åtföljas av en poänglös diskussion om vinklingen på reportaget gjort materialet rättvisa, vilket totalt tar udden av avslöjandet.

Så snart jag eller någon annan har en viktig historia att berätta kommer någon av dessa av riksmedia omhuldade klåpare, uppenbart helt utan egen integritet, att kasta sig över materialet och försöka hitta första bästa ansvarig att hänga i tårna. Vare sig det handlar om tjänstemän, politiker, journalister, sjukpensionärer, motorcyklister eller krögare så riskerar detta förhållningssätt endast att bidra till förvirring i ansvarsfrågan och dölja strukturerna som bär upp samhället. De strukturer som både håller oss samman och som om de stelnar riskerar att leda till förtryck.

De som i sin tur skall bedriva mediejournalistik forstätter i samma stil. Fram med puffran: Hitta den ansvarige, ställ hen mot väggen! Offer och förövare, jag som avslöjar är hjälten för dagen. Var finns analysen och samtalet om förutsättningarna? Kort och gott var är Åke Pettersson när vi som bäst behöver honom?

Skall det fortsätta på det här sättet så är snart den samhällsgranskande och mediegranskande journalistiken ungefär lika spännande som att lyssna på ”språket” i P1. Pigga felfinnare ringer tacksamt in och rapporterar om dagens övertramp i media. Bra, då har vi rett ut det, så kan vi vända blad och gå vidare. Det vore rena drömmen för de som verkligen vill förstena strukturer och behålla sin makt på bekostnad av det offentliga samtalet. Högt underhållningsvärde, låg intellektuell nivå och absolut ingen självdistans.

Jag har på senare tid AFK fått flera kommentarer om att min ton tydligen gör mig svår att ta på allvar. Det kanske är en del av poängen. Om verkligheten är så absurd så att den inte tål att omtalas på ett extremt tydligt sätt, så finns bara en utväg: Satir! God satir har alltid udden uppåt, till skillnad från den mobbingtrend som f.n. tycks härska i komedins och ledarskribenternas värld. Det är emellertid inte min gåva till mänskligheten, däremot så är jag ett stort fan av Grotesco. Så njut av Rikoschett med – Berggren!

Annonser

Taggar:, , , , , ,

About Otacksamma Föräldern

Jag bloggar om livet som förälder till ett döende småbarn. Socialstyrelsen har precis kommit ut med nya rekommendationer om vård i livets slutskede. Jag är den håriga tvålen som ingen vill ta i. Min son är död nu och ingen kommer åt honom längre, så med ett utgivningsbevis i högsta hugg kan jag säga som det är.

One response to “Från Offerjournalistik till Opinionsjournalistik till Skampålejournalistik på vems bekostnad?”

  1. Otacksamma Föräldern says :

    Reblogga detta på Otacksamma Föräldern and commented:

    Efter dagens inslag i Medierna i P1 om ett evt. avslut på debatten om god journalistik med anledning av omtryckningen av Hanne Kjöllers bok ”En Halv Sanning är också en Lögn” så finns ingen annan råd än att återpublicera denna bloggpost med en förtydligad rubrik:
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=5665790
    /Eder evigt Otacksamme

Någon som har sett till en hårig tvål någonstans?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

themusicologist

frontline 'soldier' in the war against musical banality

Emma i skrubben

Malte on the Roxxx

Tysta tankar

Lärandet börjar där den trygga zonen upphör

Malin Johansson - skriver mycket, läser mer.

Älskar alla former av litteratur

Anne Rambergs blogg

Anne Ramberg är generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund

Billerbloggen

Serier, illustrationer och en massa livsviktigheter

Zolfagary

Sveriges största blogg om Zolfagary

(den svenska) modellen

Kritisk granskning, fa(c)kta, kollektivavtal, mänskliga rättigheter, poesi. Och sömn!

Annorlundalandet

Mammor om livet i familjer med autism, Asperger och ADHD

the human province

in the dark, words weigh double

Juridikbloggen

rätt om rätt

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Otacksamma Föräldern

För er som inte gillar välgörenhet

%d bloggare gillar detta: