Demokratiskt underskott i mäktiga näringslivsseminarier

Röstberättigade medborgare!

Jag är djupt bekymrad över att våra representanter åker på bjudresor till näringslivsseminarier såsom Bilderberggruppens årliga möte i juni i år. Det kan tyckas självklart att personer med stort inflytande i samhället skall hålla sig informerade om det ekonomiska världsläget, men eftersom så mycket resurser genom decennier av avregleringar kommit att koncentreras till de inbjudande direktörernas förfogande så inställer sig följande fråga: Borde inte miljonärerna tvingas uppvakta våra makthavare istället och mötena med demokratiskt valda representanter därigenom ske under offentlig insyn? Vad händer med det representativa demokratiska mandatet när internationella storspelare med de största resurserna lägger samman dessa för att i seminarieform försöka påverka våra folkvalda?  Det sker idag systematiskt på en skala vi inte sett maken till förut. Dessa seminarier resulterar för övrigt i skrivelser som får ett stort inflytande på vår EU-lagstiftning som vi är bundna att följa. När EU-lagstiftningen skall röstas igenom så sitter samma representanter invalda i styrelser som t.ex. ordföranden i Europarådet.

Om man tar Bilderberggruppens möte 2009 i Grekland som exempel:

Premiärminister Kostas Karamanlis och Finska premiärministern Matti Vanhanen, samt Carl Bildt mötte USAs Statssekreterare, och Finanssekreterare James Steinberg och Timothy Geitner. Likaså var presidenten för världsbanken Robert Zoellick och Presidenten för Europarådet José Manuel Barosso närvarande.

Den 12 November så höll Bilderberggruppen en middag i Bryssel för till stöd för Herman Van Rompuys kandidatur till Europarådets president.

Det säger något om det inflytande dessa seminarier har på vem som är ”inne” och ”ute” i Europapolitiken. Törs någon idag avstå från att åka på en sådan konferens?

Jag efterfrågar därför ett ställningstagande från vår utrikesminister som är invald i detta mycket exklusiva sällskap om han kan tänka sig att prioritera sitt demokratiska mandat före den mycket lockande rikemanslobbyn. Jag vill dessutom höra vår statsministerkandidat på oppositionssidan uttala sig om hur han ser på det demokratiska underskottet. Skall vi aktivt med EU-parlamentets hjälp försöka blockera den politik som drivs med hjälp av dokument och förslag framtagna av lobbyn, eller hur är det tänkt att fungera?

Annars är jag rädd att jag blir tvungen att kalla hela saken vid dess rätta namn: Korruption. Hur skall man annars förklara att Sverige i frihandelns namn blockerar vad som uppenbart ligger i alla demokratiska staters intresse: Att omedelbart få ett stopp på massövervakningen som pågår dagligen från Washington. Den sätter ett skrämmande exempel för hur så kallade demokratier kan agera när de ser sina intressen hotade.

Nej, kära medborgare. Nu är det dags att vi tar våra folkvalda i örat och ger dem en påminnelse om varför vi valt dem. Vi har ett gyllene tillfälle nu när de skall representera oss inför en främmande makt som inte respekterar demokratiska rättigheter.

/Erik Fahlberg, ansvarig utgivare

Annonser

About Otacksamma Föräldern

Jag bloggar om livet som förälder till ett döende småbarn. Socialstyrelsen har precis kommit ut med nya rekommendationer om vård i livets slutskede. Jag är den håriga tvålen som ingen vill ta i. Min son är död nu och ingen kommer åt honom längre, så med ett utgivningsbevis i högsta hugg kan jag säga som det är.

Någon som har sett till en hårig tvål någonstans?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

themusicologist

frontline 'soldier' in the war against musical banality

Emma i skrubben

Malte on the Roxxx

Tysta tankar

Lärandet börjar där den trygga zonen upphör

Malin Johansson - skriver mycket, läser mer.

Älskar alla former av litteratur

Anne Rambergs blogg

Anne Ramberg är generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund

Billerbloggen

Serier, illustrationer och en massa livsviktigheter

Zolfagary

Sveriges största blogg om Zolfagary

(den svenska) modellen

Kritisk granskning, fa(c)kta, kollektivavtal, mänskliga rättigheter, poesi. Och sömn!

Annorlundalandet

Mammor om livet i familjer med autism, Asperger och ADHD

the human province

in the dark, words weigh double

Juridikbloggen

rätt om rätt

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Otacksamma Föräldern

För er som inte gillar välgörenhet

%d bloggare gillar detta: