Apoteksskymning

Undrar hur många av oss som i livets skymningsland kommer att vara medikaliserade och beroende av rätt avancerade läkemedelskombinationer för att vi skall få sluta våra dagar hyfsat nöjda och symptomfria?

En liten titt på kassan i din Ica-butik ger en hint: Ibumetin, acetyl-salisylsyra, koffeintabletter, zopiclon, slemlösande, näsdroppar, allt utom de röda trianglarna trängs i kassan. Men det är ju bara förkylningspreparat och febernedsättande invänder någon. Inte desto mindre har mänskligheten hittills överlevt rätt bra utan denna omedelbara dygnet-runt tillgänglighet.

Vad händer i andra änden då? Jo, det tidigare högstatusyrket apotekare har degraderats till hälsorådgivare i en livsstilsbutik. Lagerhållningen sköts precis som i livsmedelsbranchen efter den berömda ”Just in time” principen. Det innebär att du skall se till att vara sjuk på ett sätt som är efterfrågat så att det går att leverera ”Just in time”. Om du skall ha ett ”extempore/tillblandat” recept kan du i värsta fall få vänta i 5 dagar!! Det gör också att den ”produkt” som du länge har använt och din kropp har anpassat sig till helt plötsligt inte längre lagerförs p.g.a. det finns ett konkurrerande märke som testar marknaden och kan leverera snabbare/säkrare eller nå’t. Goodbye valfrihet, varsågod och svälj, helst det billigaste märket så att vi inte slösar med läkemedelsförsäkringen.

Pah! Kolla in all medicin som beställs och aldrig hämtas ut p.g.a. det går att gå från apotek till apotek och få ett snabbare/komplettare recept någon annanstans. Snacka om slöseri!! Detta om något är en apoteksskymning. Och vem får betala för den??

Jo, alla vi som har komplicerade sjukdomar och extempore preparat. Vi får försämrad service och en massa mediciner som helt plötsligt inte omfattas av försäkringen utan är belagda med egenavgifter. Om inte sjukhusen vi har kontakt med ställde upp och köpte ut medicinerna åt oss skulle vi snabbt bli ruinerade. En del sjukhus vägrar har jag hört. Bara för att DU skall få din Alvedon på Ica. Kom igen, bli LITET upprörd åtminstone!!

Varje gång man för dessa svårigheter på tal med ansvarig minister så börjar han svamla om tillgänglighet.

http://www.apotekforalla.nu/

http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/apotekskopare-dubblade-sin-insats-pa-tre-ar

Det är ju just den som blivit ett skämt för oss som är multisjuka. Vi bor inte i direkt närhet till en storstad, så att få tag på vissa specialpreparat är totalt omöjligt med kort varsel om en beställning restnoteras t.ex. Det finns inte ”i reserv” på närmsta sjukhus. Det är väldigt olustigt om det är en helg emellan eftersom man vet att då blir det ytterligare 3 dagar när inget händer.

Så förutom att vi medikaliseras i allt högre grad och snart sagt varje liten ömhet och snuva har sitt eget lilla piller eller spray, så är vår tilltro till att dessa mirakelkurer skall fixa biffen otroligt stark. Det får effekten att man efterfrågar samma mirakelkurer i den avancerade vården, vilket egentligen är orealistiskt. Mycket av den avancerade vården mår man faktiskt ganska kasst av, att förvänta sig något annat är ganska korkat men begripligt. Det borde en seriös läkarvetenskap sätta stopp för!

Det finns tack och lov clownmedicin som man mår skitbra av och som inte har några andra bieffekter än träningsvärk i skrattmusklerna.

Skall man på allvar hantera verklig smärta/ångest så verkar läkarvetenskapen ibland märkligt handfallen med tanke på hur länge de haft preparaten till hands. De verkliga forskarna som testat gränserna för olika kombinationer och effekter finns numera på Flashback. Men att göra som de är ju livsfarligt! Döhh!?, som om det spelar någon roll om man redan är döende i en progressiv sjukdom och det handlar om att dämpa svår smärta och ångest.

Nu vill jag inskärpa något här. Jag vill inte förorda att vi som hamnat i en svår situation blir kamikazedrogare under ledning av galningarna på Flashback. Det är bara så att jag ifrågasätter hur litet läkarvetenskapen vet när man frågar dem om sådana saker. Modern forskning någon? Vi skall alla dö, så lindrandets konst borde vara bättre beforskad och därmed jämnt!

Något att begrunda för alla oss som undrar hur livets sista dagar kan te sig om det vill sig riktigt illa. Jag försökte göra vad jag kunde för att se till att min son skulle ha det så bekvämt som möjligt den sista tiden.  Jag tror nog Astrid Lindgren Fallet / Fallet Linnea  Handlar om delvis samma sak. När botandet tar slut skall lindrandet få ta vid och inte gå ut över evt. obduktions-skräck eller funderingar om drogerna riskerar att sänka medvetande/andning. Det kan ju vara det skönaste som man får vara med om i en ångestladdad situation som man inte kan lämna på annat sätt. Varför moralisera över det??

Cancer kan man ju tydligen leva i åratal med om man orkar. Frågan är hur det blir med andra sjukdomar när läkarvetenskapen fortsätter att hitta sätt att bromsa upp döendet/sjukdomsförloppet utan att bota grundsjukdomen? Döden går den i alla fall alltid bet på, den är en del av livet. För en liten inblick i Hippokraternas dilemma läs på nätet.

”Guérir quelquefois, soulager souvent, consoler toujours” (”Ibland bota, ofta lindra, alltid trösta”)

—Ambroise Paré

/Otacksamma Föräldern

Annonser

About Otacksamma Föräldern

Jag bloggar om livet som förälder till ett döende småbarn. Socialstyrelsen har precis kommit ut med nya rekommendationer om vård i livets slutskede. Jag är den håriga tvålen som ingen vill ta i. Min son är död nu och ingen kommer åt honom längre, så med ett utgivningsbevis i högsta hugg kan jag säga som det är.

Någon som har sett till en hårig tvål någonstans?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

themusicologist

frontline 'soldier' in the war against musical banality

Emma i skrubben

Malte on the Roxxx

Tysta tankar

Lärandet börjar där den trygga zonen upphör

Malin Johansson - skriver mycket, läser mer.

Älskar alla former av litteratur

Anne Rambergs blogg

Anne Ramberg är generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund

Billerbloggen

Serier, illustrationer och en massa livsviktigheter

Zolfagary

Sveriges största blogg om Zolfagary

(den svenska) modellen

Kritisk granskning, fa(c)kta, kollektivavtal, mänskliga rättigheter, poesi. Och sömn!

Annorlundalandet

Mammor om livet i familjer med autism, Asperger och ADHD

the human province

in the dark, words weigh double

Juridikbloggen

rätt om rätt

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Otacksamma Föräldern

För er som inte gillar välgörenhet

%d bloggare gillar detta: